dinsdag, maart 07, 2006


Domme moeders?

In het rapport Hoe het werkt met kinderen van het Sociaal en Cultureel Planbureau stond dat Nederlandse vrouwen weinig vertrouwen hebben in creches, maar niet omdat ze denken dat creches slecht zijn. Ze vinden dat kinderen door hun moeder moeten worden opgevoed Gevers Deynoot, die vorige week op haar onderzoek promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam, zegt dat ze zich beter druk kunnen maken om de kwaliteit van de creches. Bron: NRC/HB, 7/3/2006, p. 1, In slechte creches zijn peuters bang. Jannetje Koelewijn.

Wat mag je hieruit concluderen? X concludeert bij snel lezen spontaan dat die Nederlandse vrouwen niet echt slim zijn omdat ze kennelijk denken dat creches wel goed zijn. En dat is ook een beetje de suggestie van het artikel.

Ik zie het anders. De Nederlandse vrouwen hebben overwegend geen vertrouwen in die creches als het om iets kostbaars als hun eigen kind gaat. Maar je kunt moeilijk zeggen dat die creches soms niet deugen, want 1. je beschikt niet over harde gegevens en 2. je wilt je buurvrouw etc. die misschien haar kind er wel naar toe stuurt, niet voor het hoofd stoten. Eerder slimme moeders, denk ik.