maandag, november 13, 2006


De kip in New York


Robbert Dijkgraaf komt in zijn column in de bijlage Wetenschap van NRC Handelsblad van 12 november 2006 (p. 46) getiteld De kip in New York met het volgende verhaal.

Volgens de overlevering lieten antropologen aan de leden van een primitieve stam in Papoea Nieuw-Guinea filmbeelden zien van Manhattan. Zij wilden deze mensen, die in hun leven nooit één stap buiten het oerwoud hadden gezet en helemaal niets van de Westerse wereld wisten, confronteren met het moderne leven. Als een soort schoktherapie kregen ze een uur lang scènes te zien van mensenmassa's, wolkenkrabbers, auto's, bruggen, snelwegen en vliegtuigen. Achteraf werd hun gevraagd wat ze gezien hadden. Hun antwoord? Een kip.


Een kip? Dit was toch een film over New York? Maar inderdaad blijkt ergens even een man met een kip in beeld te zijn. Al die andere beelden gingen als het ware het ene oog weer in en het andere weer uit. Ze herkenden die niet, ze hadden als het ware geen haakje in hun brein waaraan ze die beelden konden ophangen.

Hierna legt Robbert Dijkgraaf een koppeling met het schrijven over wetenschap. Voor de lezer wordt het snel abstract, weinig concreet, moeilijk zich er iets bij voor te stellen.